Acoustica - Software should be easy to use

Waves Plugin disappeared

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Dan, Acoustica Greg, Acoustica Chris, Acoustica Eric

davidmckissic
Posts: 6
Joined: Wed Dec 06, 2017 12:16 pm

Waves Plugin disappeared

Postby davidmckissic » Fri Apr 13, 2018 6:54 am

I updated my Waves plugins last night and plugs that I have used in projects will no longer display in Mixcraft. Is this happening to anyone else? If so what can I do to correct it?

User avatar
Pete Stobbs
Posts: 125
Joined: Sun Aug 21, 2011 9:07 am
Location: Dursley UK
Contact:

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Pete Stobbs » Fri Apr 13, 2018 9:25 am

Go to File..preferences and re-scan plugins?
Win 8.1
8 gig ram
AMD A4 6210 1.8 GHz
Focusrite solo.
Hughes & Kettner TubeMeister 5 head.
Blackstar ID30 TVP


https://soundcloud.com/pete-stobbs
https://soundcloud.com/toltec-jive

davidmckissic
Posts: 6
Joined: Wed Dec 06, 2017 12:16 pm

Re: Waves Plugin disappeared

Postby davidmckissic » Sat Apr 14, 2018 6:43 am

Yes I tried that at least 10 times

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6323
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Mark Bliss » Sat Apr 14, 2018 7:25 pm

Hi David.

Waves installations can be frustratingly difficult to troubleshoot. The first general rule is don't move or alter anything from the configuration the installer creates. Guaranteed headache!

What plugins specifically are we talking about, and what exactly have you tried? What exactly was updated?

Are they showing up in Mixcraft plug in manager? Are they quarantined in the disabled list?

Have you updated and re-run the Waves installation via the Waves central program? Are your licenses/authorizations etc. showing up there?

I have had a number of struggles with installation and authorization with them. Purchases from outside vendors seem to be particularly aggravating to get sorted out. Sometimes after trying "everything" and swearing off ever buying another Waves plug in I restart my computer, open my DAW and it scans and there they are, like nothing ever happened. Which is frustrating in its own little peculiar way......
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
Ian Craig
Posts: 792
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Ian Craig » Sun Apr 15, 2018 3:42 am

None of their VST2s display anything except a black background here. I just use the VST3 ones
...
Mixcraft 8 Pro Studio Build 418 (64bit)
AMD Ryzen Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Focusrite Scarlett 18i8 (1st Gen, USB2).

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6323
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Mark Bliss » Sun Apr 15, 2018 5:24 am

That's odd Ian, I have no trouble with the VST2 versions of Waves plug ins, but VST3 versions have assorted issues. A common one is the meters not working as expected.
I am wondering if your problem isn't something to do with an incompatibility between the waves plug ins and your specific system somehow. Perhaps graphics card/driver related or something.
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
Ian Craig
Posts: 792
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Ian Craig » Sun Apr 15, 2018 7:01 am

Hi Mark,
yes, I do tend to suffer a lot with display issues on various computers (I'm back to using my HP laptop due to multiple new CPU/motherboard burnouts - isn't life grand) but it wouldn't explain why I get a blacked out GUI on the VST2 plugins by Waves, but not the VST3 ones. I rarely bother with them now anyway as I'm usually busy testing out MeldaProductions ones, amongst others and iZotope RX6
...
Mixcraft 8 Pro Studio Build 418 (64bit)
AMD Ryzen Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Focusrite Scarlett 18i8 (1st Gen, USB2).

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1278
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Rolling Estonian » Sun Apr 15, 2018 8:27 am

I had gui issues with a few plugs, including a waves and it was the Nvidia graphics card. It took an update to fix issues, but it wasn't quick. Waves are known to be a bit of a pain with their shell and authorization process with some systems, more trouble than their worth for many.

M

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6323
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Mark Bliss » Sun Apr 15, 2018 3:28 pm

Yep, but I can not deny, a couple of my current very favorite mixing tools are from Waves, so I continue to put up with their install/auth. abuse. :lol:
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page

davidmckissic
Posts: 6
Joined: Wed Dec 06, 2017 12:16 pm

Re: Waves Plugin disappeared

Postby davidmckissic » Sun Apr 15, 2018 4:21 pm

Hey Mark,

Thanks for helping!
F9, H- Delay, L1, Morpher, Renaissance Compressor, UltraPitch are all not working. I did an update of all the plugins that needed to be updated. I needed F9 updated so I went ahead and did them all.

They are not showing up in Mixcrafts manager. They are also not disabled. My licenses and Authorizations are all there. I have updated, re-ran, reinstalled, repaired all from Waves Central.
I am going to try and uninstall everything and re install and see what happens.

davidmckissic
Posts: 6
Joined: Wed Dec 06, 2017 12:16 pm

Re: Waves Plugin disappeared

Postby davidmckissic » Sun Apr 15, 2018 5:05 pm

Got them back!

Uninstall --> Power Down --> Install --> Run MX8 --> Scan --> All there! :D :D :D

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6323
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Mark Bliss » Sun Apr 15, 2018 6:29 pm

:lol: There you go!
When in doubt, start from scratch.......

Glad to hear it, now go make some noise. 8)
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1278
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Rolling Estonian » Sun Apr 15, 2018 7:35 pm

Good to hear, or we may have had Mark draw up some whacky instructional pic! :lol:

M

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6323
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Waves Plugin disappeared

Postby Mark Bliss » Sun Apr 15, 2018 8:07 pm

Still could..... :lol:
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page


Return to “Mixcraft”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests