Acoustica - Software should be easy to use

Crackling sounds during playback

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Gasparius
Posts: 77
Joined: Tue Feb 12, 2013 11:08 am
Location: Hungary, Europe

Crackling sounds during playback

Postby Gasparius » Tue Feb 19, 2013 2:50 am

Sometimes, during playback I hear popping, cracling sound, when the player-marker line start the play some envelope.

For example I play something with MIDI keyboard, I click the record at 1 minute 25 sec, but I start the play with MIDI 1 minute 30 sec.

During playback I hear a popping, (just only one), 1 minute 25 sec, exactly, when the envelope starts.

A bit similar to the sound when the sound card is weak...

I do not know that at the end of the audio file to be heard?

Need to take care of this?

gypsy101
Posts: 2163
Joined: Wed Mar 07, 2007 7:00 pm
Location: near Music City,USA

Re: Crackling sounds during playback

Postby gypsy101 » Tue Feb 19, 2013 4:32 am

latency buffers are set too low. try upping the settings a bit @ a time until it disappears but the sound is not lagging.
http://www.soundonsound.com/sos/jan05/a ... sician.htm

User avatar
trevlyns
Posts: 2117
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Essex, UK

Re: Crackling sounds during playback

Postby trevlyns » Tue Feb 19, 2013 6:33 am

Keep on trackin'

Trevor

My music is here

Official OFC™ Member

Win 7 pro 64 bit; MX7 Pro; Intel quad core i-5; 3.0 GHz; 16 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve

Gasparius
Posts: 77
Joined: Tue Feb 12, 2013 11:08 am
Location: Hungary, Europe

Re: Crackling sounds during playback

Postby Gasparius » Tue Feb 19, 2013 6:41 am

Thank you, I'll try it!

User avatar
chibear
Posts: 1224
Joined: Sun Sep 04, 2011 7:25 am
Location: Manitoba, Canada

Re: Crackling sounds during playback

Postby chibear » Tue Feb 19, 2013 7:37 am

If none of the above work, try doing a slow fade-in to the point the MIDI begins.
Win 7 Pro, 3930K, Gigabyte Ga-X79-UP4, Corsair AX860i, 64GB gSkill 1600 RAM, 5 X 120 GB Intel 520 SSD, 1T & 2T WD caviar black, EVGA nVidea 560, Asus Xonar Essence STX EWQL CCC, Kirk Hunter libs, Omnisphere
Soundcloud

Gasparius
Posts: 77
Joined: Tue Feb 12, 2013 11:08 am
Location: Hungary, Europe

Re: Crackling sounds during playback

Postby Gasparius » Wed Feb 20, 2013 4:45 am

Unfortunately, this crackling is included in the mp3 song too.

I use the Mixcraft6 with WaveRT in Win7.

Write to the latency of less than 20 ms (3), but really do not know how much exactly.
Here I can not set the buffer size

gypsy101
Posts: 2163
Joined: Wed Mar 07, 2007 7:00 pm
Location: near Music City,USA

Re: Crackling sounds during playback

Postby gypsy101 » Wed Feb 20, 2013 6:26 am

[quote="Gasparius"]Unfortunately, this crackling is included in the mp3 song too.

I use the Mixcraft6 with WaveRT in Win7.

Write to the latency of less than 20 ms (3), but really do not know how much exactly.
Here I can not set the buffer size[/quote]


not sure if I'm understanding right but if you have the latency set right & still have pops/skips in both the recording & also the mp3 tacks perhaps you have clipping(too hot signal) somewhere. can you isolate each track & find it or is it in all tracks? I had the same issue w/ an intermittent snare drum track & realized I had clicked off the compressor for that track. :roll:

User avatar
chibear
Posts: 1224
Joined: Sun Sep 04, 2011 7:25 am
Location: Manitoba, Canada

Re: Crackling sounds during playback

Postby chibear » Wed Feb 20, 2013 8:09 am

Guys,

From what I'm reading, Gasparius is not experiencing general pops and clicks associated with settings, but one artifact at the beginning of certain clips.

IMO this is an issue with the VSTi. I have experienced this, especially on some Kontakt instruments. G has empty space at the beginning of the clip so he can do a slow fade-in and if the problem is as I think, problem solved.
Win 7 Pro, 3930K, Gigabyte Ga-X79-UP4, Corsair AX860i, 64GB gSkill 1600 RAM, 5 X 120 GB Intel 520 SSD, 1T & 2T WD caviar black, EVGA nVidea 560, Asus Xonar Essence STX EWQL CCC, Kirk Hunter libs, Omnisphere
Soundcloud

Gasparius
Posts: 77
Joined: Tue Feb 12, 2013 11:08 am
Location: Hungary, Europe

Re: Crackling sounds during playback

Postby Gasparius » Thu Feb 21, 2013 6:04 am

Yes, this is not a general problem, only it will be heard when I wrote above.


Return to “Mixcraft”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 3 guests