Acoustica - Software should be easy to use

CPU saving tip when tracking

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Greg, Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan

User avatar
trevlyns
Posts: 2119
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Essex, UK

CPU saving tip when tracking

Postby trevlyns » Wed Mar 20, 2013 3:57 pm

Hey guys!

Just wanted to share this tip I derived out of pure frustration!

I'm busy with my March challenge project and so far have 14 tracks laid down. I find I have to adjust buffer size to avoid the snap, crackle and pop syndrome between recording/playback.

So I mixed down the 14 tracks to mp3 - yes, MP3 :shock: I named it "The mix so far" and then imported it as an audio file.

Soloing this track means the other 14 tracks and all their effects are muted. CPU usage dropped from 15 to 3 percent and I don't have any nasty side effects. It also times perfectly when recording a new track. :D

Come to think of it, you could maybe mix down your "basic" tracks - say drums, rhythm and bass and use those as your reference track when tracking a new one. Of course, once the project is completed, you simply delete this reference track.
Last edited by trevlyns on Wed Mar 20, 2013 4:11 pm, edited 1 time in total.
Keep on trackin'

Trevor

My music is here

Official OFC™ Member

Win 7 pro 64 bit; MX7 Pro; Intel quad core i-5; 3.0 GHz; 16 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve

gypsy101
Posts: 2189
Joined: Wed Mar 07, 2007 7:00 pm
Location: near Music City,USA

Re: CPU saving tip when tracking

Postby gypsy101 » Wed Mar 20, 2013 4:02 pm

YEP. :wink:

User avatar
Mark Bliss
Posts: 2660
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm

Re: CPU saving tip when tracking

Postby Mark Bliss » Wed Mar 20, 2013 6:32 pm

Yep2 :wink:

Gotta watch those those MP3's though, some not so humorous feces can occur. freezing the tracks doesnt work? Gotta get creative.
Stay in tune, Mark

Image

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
trevlyns
Posts: 2119
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Essex, UK

Re: CPU saving tip when tracking

Postby trevlyns » Thu Mar 21, 2013 3:28 am

Hi Mark

Yes, freezing will work too but I notice the project takes longer to load - seems it loads each track individually.

And when playing back a frozen EZDrummer track, I can only hear the snare.
Keep on trackin'

Trevor

My music is here

Official OFC™ Member

Win 7 pro 64 bit; MX7 Pro; Intel quad core i-5; 3.0 GHz; 16 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve

Vibrant Audio
Posts: 979
Joined: Wed Jul 11, 2007 2:24 pm

Re: CPU saving tip when tracking

Postby Vibrant Audio » Thu Mar 21, 2013 4:23 am

A lot of times I'll mix individual tracks to new audio tracks instead of freezing.

Trev, I can freeze ezdrummer tracks here without a problem - I still hear all of the instruments.
*Vibrant Audio*

User avatar
trevlyns
Posts: 2119
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Essex, UK

Re: CPU saving tip when tracking

Postby trevlyns » Thu Mar 21, 2013 4:37 am

Just tried it again and it works. Are these little glitches specially built in to embarrass us :oops:
Keep on trackin'

Trevor

My music is here

Official OFC™ Member

Win 7 pro 64 bit; MX7 Pro; Intel quad core i-5; 3.0 GHz; 16 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve

Vibrant Audio
Posts: 979
Joined: Wed Jul 11, 2007 2:24 pm

Re: CPU saving tip when tracking

Postby Vibrant Audio » Thu Mar 21, 2013 5:03 am

trevlyns wrote:Just tried it again and it works. Are these little glitches specially built in to embarrass us :oops:

Yes! But don't worry, we love you anyway man... :wink:
*Vibrant Audio*

User avatar
trevlyns
Posts: 2119
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Essex, UK

Re: CPU saving tip when tracking

Postby trevlyns » Thu Mar 21, 2013 5:16 am

Aaaww you guys... get here for a big group hug :mrgreen:
Keep on trackin'

Trevor

My music is here

Official OFC™ Member

Win 7 pro 64 bit; MX7 Pro; Intel quad core i-5; 3.0 GHz; 16 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve


Return to “Mixcraft”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest