Acoustica - Software should be easy to use

[Solved] Virtual instrument note issue

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

[Solved] Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 6:20 am

Hi

I'm trying to route a midi track to a VSTI, and the vsti only accepts input from 1 midi channel. Anyway, the midi track seems to keep changing midi channels for each note, and I really want to reset them so they will only use midi channel 1!

Thanks
Last edited by MrRatermat on Thu Aug 29, 2013 12:39 pm, edited 1 time in total.

Mab098157
Posts: 49
Joined: Sat Mar 30, 2013 4:20 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby Mab098157 » Thu Aug 29, 2013 11:38 am

On the drop down for choosing input do you have it set to receive from all channels?

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 11:42 am

Mab098157 wrote:On the drop down for choosing input do you have it set to receive from all channels?

I'm not talking about receiving input from a midi channel, the midi clips are sending midi data to my virtual instruments on midi 2 and midi 3 (Changes between each note, I dont want this), but I want them to send on midi 1 only.

User avatar
outteh
Posts: 2600
Joined: Wed Dec 12, 2012 12:23 pm
Location: San Antonio, TX
Contact:

Re: Virtual instrument note issue

Postby outteh » Thu Aug 29, 2013 12:07 pm

On the midi track do you see a little plus (+) sign in the lower left corner? If so clciking this will expand the indiviudal midi out tracks and you can set the outputs to be all on one channel.
Last edited by outteh on Thu Aug 29, 2013 12:08 pm, edited 1 time in total.

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 12:09 pm

That changes the audio output, I need to change the midi channel the instrument tracks use

User avatar
outteh
Posts: 2600
Joined: Wed Dec 12, 2012 12:23 pm
Location: San Antonio, TX
Contact:

Re: Virtual instrument note issue

Postby outteh » Thu Aug 29, 2013 12:12 pm

What vsti are you referring to and what midi input device are you using (or is the track a pre-made midi track)?

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 12:14 pm

outteh wrote:What vsti are you referring to?

ShortCircuit, which only accepts 1 midi channel at once

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 12:15 pm

outteh wrote:What vsti are you referring to and what midi input device are you using (or is the track a pre-made midi track)?

And I'm using a pre-made midi track.

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 12:24 pm

Heres the problem:

Image

I know what channel they are because ShortCircuit is only playing the specific notes based on its midi channel when it matches.

I want all these notes to use the first midi channel so they all will play when I use ShortCircuit.

Acoustica Greg
Posts: 13188
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Virtual instrument note issue

Postby Acoustica Greg » Thu Aug 29, 2013 12:29 pm

Hi,

Select the notes, then right-click on them and select Note Properties. You can change the MIDI channel there.

You can do that with groups of notes, just drag a highlight over them.

Greg

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 12:38 pm

Acoustica Greg wrote:Hi,

Select the notes, then right-click on them and select Note Properties. You can change the MIDI channel there.

You can do that with groups of notes, just drag a highlight over them.

Greg

Oh thank you so much! You've saved my bacon

Acoustica Greg
Posts: 13188
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: [Solved] Virtual instrument note issue

Postby Acoustica Greg » Thu Aug 29, 2013 1:51 pm

Hi,

You're welcome! Imported .mid files often have all sorts of crazy CC messages and other settings in them, so you just have to go through and set things the way you want it.

Greg

MrRatermat
Posts: 12
Joined: Sat Feb 02, 2013 2:22 pm

Re: [Solved] Virtual instrument note issue

Postby MrRatermat » Thu Aug 29, 2013 1:56 pm

Acoustica Greg wrote:Hi,

You're welcome! Imported .mid files often have all sorts of crazy CC messages and other settings in them, so you just have to go through and set things the way you want it.

Greg

Yeah, it would be nice if I could import mid files into my projects as 1 merged track without any CC messages that change volume, velocity, pitch wheel, and other annoying things that I wish would just be left alone. I hope something like this would be possible in Mixcraft 7!

Acoustica Greg
Posts: 13188
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: [Solved] Virtual instrument note issue

Postby Acoustica Greg » Thu Aug 29, 2013 2:04 pm

Hi,

Mixcraft 6 strips program change commands automatically (it's a preference that's on by default).

You might try right-clicking on an instrument track and selecting "Add Sound File." Importing a .mid file that way often produces less additional stuff than using "Open Project" from the file menu.

Thanks for the suggestion!

Greg


Return to “Mixcraft”

Who is online

Users browsing this forum: Yahoo [Bot] and 4 guests