Tempo Change Problem

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
jcameron99
Posts: 6
Joined: Wed Sep 15, 2021 9:38 am

Tempo Change Problem

Post by jcameron99 » Fri Oct 08, 2021 2:54 pm

When I try to change tempo, some of my clips shift off of the grid. Is this normal or am I doing something wrong?

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22145
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Tempo Change Problem

Post by Acoustica Greg » Fri Oct 08, 2021 3:38 pm

Hi,

When you adjust tempo, you're changing the time it takes for the song to play, so it's normal for the length of clips to change.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

jcameron99
Posts: 6
Joined: Wed Sep 15, 2021 9:38 am

Re: Tempo Change Problem

Post by jcameron99 » Fri Oct 08, 2021 4:29 pm

So the solution is to just go back and move the clips back where I want them?

Thanks for responding so quickly.

cactus-head
Posts: 352
Joined: Sat Sep 16, 2017 3:09 pm

Re: Tempo Change Problem

Post by cactus-head » Sun Oct 10, 2021 11:20 am

You shouldn't have to move clips. If you are on measure 30 and you change the tempo from 180 to 100, the measures will get longer and the area you were just changing might jump out of view depending on your zoom settings, but the clip will still start at measure 30. You just have to scroll to that spot.

If you change the time signature, however then the clips won't line up with the measures any more because the beats per measure have changed.

Post Reply