Audio stuttering/gapping

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
User avatar
the pannacotta army
Posts: 84
Joined: Thu Aug 13, 2015 4:28 am
Location: Edenbridge, Kent

Audio stuttering/gapping

Post by the pannacotta army » Fri Nov 06, 2015 2:40 am

This seems to happen in the first few minutes of opening Mixcraft having loaded a project.
It appears to happen particularly as the moving line encounters audio clips. After a few minutes, the crackles/stuttering generally don't occur anymore and everything is fine.
I'm showing my age here, but it's like it's "warmed up" rather similar to how old TVs use to.

Any reason why this should be....and are there any steps to cure this?
Anyone else suffering this?
FWIW, I don't get the same behaviour with Sonar or Reaper.

User avatar
Pete Stobbs
Posts: 125
Joined: Sun Aug 21, 2011 9:07 am
Location: Dursley UK
Contact:

Re: Audio stuttering/gapping

Post by Pete Stobbs » Fri Nov 06, 2015 5:17 am

It sometimes happens to me, though once mixcraft has played the whole track then you play it again it's fine.
Win 8.1
8 gig ram
AMD A4 6210 1.8 GHz
Focusrite solo.
Hughes & Kettner TubeMeister 5 head.
Blackstar ID30 TVP


https://soundcloud.com/pete-stobbs
https://soundcloud.com/toltec-jive

User avatar
chibear
Posts: 1861
Joined: Sun Sep 04, 2011 7:25 am
Location: Manitoba, Canada

Re: Audio stuttering/gapping

Post by chibear » Fri Nov 06, 2015 9:35 am

If you are using Kontakt or Play libraries (and probably many more), they have a 'feature' called background loading which actually means the Mixcraft UI will appear and look ready to go when in fact many of the instruments are only partially loaded. Total loading can take some time......like 5 minutes. What I usually do is open the UI for my last instance of Kontakt, go brew a cup of coffee in the Keurig and then come back and watch the load progress in the Kontakt UI until it's done, then start my session.
Win 7 Pro, 3930K, Gigabyte Ga-X79-UP4, Corsair AX860i, 64GB gSkill 1600 RAM, 5 X 120 GB Intel 520 SSD, 1T & 2T WD caviar black, EVGA nVidea 560, Asus Xonar Essence STX EWQL CCC, Kirk Hunter, Chris Hein, Omnisphere
Soundcloud YouTube

User avatar
aquataur
Posts: 567
Joined: Sun Apr 15, 2012 12:01 pm
Location: Innsbruck, Austria

Re: Audio stuttering/gapping

Post by aquataur » Fri Nov 06, 2015 10:45 am

You can try LatencyMon. It can help you identify who is causing the bottleneck.
It makes records of which process takes how long.
-helmut

Post Reply