Latency using exclusive mode

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
dougc
Posts: 6
Joined: Mon Nov 16, 2015 6:41 am

Latency using exclusive mode

Post by dougc » Mon Nov 16, 2015 6:47 am

Need help with this matter. Purchased 7 Pro and love it so far but when I try
and use exclusive mode and check the box and set my latency and exit
I get a message saying Mixcraft could not open my sound device. I still have Mixcraft 5
as well and it works fine on it. I can run 8 milliseconds with no problem. I am using
an E-MU 0202 through a USB and running my guitar through a Digitech 1101 processor.
Any ideas?

User avatar
Juno
Posts: 523
Joined: Wed Jun 12, 2013 8:42 am
Location: Amsterdam, Nederland

Re: Latency using exclusive mode

Post by Juno » Mon Nov 16, 2015 9:38 am

If you can use ASIO, you're probably better off. For instance, my interface supports 24-bit recording, but only with ASIO.

Otherwise, i'd first check if your recording and playback devices still allow exclusive mode:

(Control Panel-->Sound)
sound properties exclusive mode.jpg
sound properties exclusive mode.jpg (113.87 KiB) Viewed 3622 times
Make sure that these devices are the same that Mixcraft uses:
device selection wavert exclusive mode.jpg
device selection wavert exclusive mode.jpg (109.72 KiB) Viewed 3622 times
We the undersigned being of sound mind hereby do declare:
'We henceforth pledge ourselves unto the power of the Upper Air'
Doesn't that sound simply super
Zeppelin visions of the future
Of course we all know very well it wouldn't work but what the hell

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21323
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Latency using exclusive mode

Post by Acoustica Greg » Mon Nov 16, 2015 1:05 pm

Hi,

Yes, ASIO would be the way to go. Make sure you've got the latest update for your E-MU 0202 drivers.

Greg

User avatar
JohnS
Posts: 192
Joined: Fri Aug 21, 2015 6:32 am

Re: Latency using exclusive mode

Post by JohnS » Mon Nov 16, 2015 2:51 pm

Hi
Best advice is get rid of that EMU device. They are behind the times and no end of trouble.
I had an EMU 0404 usb soundbox and always something going wrong.
For me they left with beta Drivers and then stopped backing It up.,Old Emu's were In with the Pentium 4 days!!
or was It Zx Spectrum :lol: My memory is fading!!!! :roll:

If you updated and went for a Focusrite Scarlett 6i6 you will never look back.It has It's own solid drivers and they are ASIO which Is the best form of drivers. Also It is a strong build as well,alloy metal casing
5ms for me keyboards and flawless operation and the company Is always willing to help you.
You have Mic Inputs/Guitar Input. MEGA BOX and not too expensive.
Cheaper than smoking!!!! :lol:

This Is only my opinion and my half penny worth of Info.

All the best
John :)

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21323
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Latency using exclusive mode

Post by Acoustica Greg » Mon Nov 16, 2015 4:15 pm

Hi,

Also make sure you've got version 7.5 build 292 of Mixcraft. (Choose "Check for Updates" from the Help menu).

There were some fixes to WaveRT in the last couple of builds.

Greg

dougc
Posts: 6
Joined: Mon Nov 16, 2015 6:41 am

Re: Latency using exclusive mode

Post by dougc » Tue Nov 17, 2015 7:57 am

Appreciate the input from everybody and probably will
get the scarlett 616 looks pretty sweet. I can only figure
that 7 does not support my E-MU 0202 for exclusive mode.
I checked all settings and they are set exactly the same
in Mixcraft 5 and 7. 5 works fine and 7 doesent.
No biggie I guess as the 616 is only bout $130 and I
will be upgrading so a no brainer!
Thanks

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1644
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Latency using exclusive mode

Post by Rolling Estonian » Tue Nov 17, 2015 11:10 am

dougc wrote:No biggie I guess as the 616 is only bout $130 and I will be upgrading so a no brainer!
Thanks
Where are you seeing the 6i6 for $130? I'm looking at that or the NI KA6, but $130 would seal the deal.

M

dougc
Posts: 6
Joined: Mon Nov 16, 2015 6:41 am

Re: Latency using exclusive mode

Post by dougc » Tue Nov 17, 2015 12:00 pm

Srry it was a refurbished unit and is gone already....Im looking at the focusrite solo unit
now. $99 on Amazon. Do you know if these units are any good?

User avatar
JohnS
Posts: 192
Joined: Fri Aug 21, 2015 6:32 am

Re: Latency using exclusive mode

Post by JohnS » Tue Nov 17, 2015 12:11 pm

Hi Doug

There are smaller Focusrite boxes,but assure that they are 100% top notch.
I would go for the 6i6 because you a few more options and for £150 cheap as chips or $, hashbrowns!!! :lol:
This is from my experience and only an opinion
Always buy new if you can as my motto is "You get what you pay for".

All the best
John

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1644
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Latency using exclusive mode

Post by Rolling Estonian » Tue Nov 17, 2015 1:42 pm

Focusrite is probably the most popular I/O out there. I would agree with John about buying new, especially with electronics, if there's a problem it can be taken care of immediately. In terms of which one, if you don't need that many ins and/or outs, you don't need to spend that much. I'm upgrading to a 6 I/O soon, haven't decided between the 6i6 or NI KA6 but will soon. I want to be able to record a few things simultaneously so I need more. Up until recently I could have just used a simple unit.

Long story longer....... Get what you think you will need and think ahead a bit to see if you think you'll need more.

M

Post Reply