Track speed (not latency) issues.

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
drumandstage
Posts: 102
Joined: Fri Jan 01, 2016 3:27 pm

Track speed (not latency) issues.

Post by drumandstage » Mon May 09, 2016 9:46 am

This is my first time trying to do a live recording in a couple of weeks. I took the day off work to do it. I don't THINK this is a latency issue, and I'll do my best to describe the situation clearly. Keep in mind that I am using a new PC (specs listed in my Signature).

When I am playing the guitar, the sound I am hearing is in real time and is in sync with the tracks I am playing to. But the vertical line that runs along where I am playing breaks right there at the top of the track being recorded. The recorded audio on the armed track gets further and further ahead of the other tracks the longer the song plays. It's as if that specific track is playing in a very slightly faster tempo. It starts off in sync with the rest of the tracks.

For the record, I recorded everything in 97.9 bpm and then changed it to 98 bpm to try to match up to EXdrummer2 which never came into play. I have changed the bpm back to the 97.9 that the other tracks were originally recorded at to see if that corrected the matter, but it did not.

Am I EVER going to get to actually record?
Sweetwater Creation Station 450 (64GB RAM, 500GB SSD, 3 2TB HDDs, Windows 10 Home 64-bit), MX8, Studio One 4 Pro, Focusrite Clarett 2 Pre

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20903
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by Acoustica Greg » Mon May 09, 2016 9:53 am

Hi,

When you play the audio you recorded, the recorded track gradually starts getting ahead of the other tracks? Is that correct?

That could mean that you've got your latency set too low. Little tiny bits of audio are getting skipped. Your recording through a Xenyx? Are you using ASIO4all?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

drumandstage
Posts: 102
Joined: Fri Jan 01, 2016 3:27 pm

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by drumandstage » Mon May 09, 2016 10:15 am

Acoustica Greg wrote:Hi,

When you play the audio you recorded, the recorded track gradually starts getting ahead of the other tracks? Is that correct?

That could mean that you've got your latency set too low. Little tiny bits of audio are getting skipped. Your recording through a Xenyx? Are you using ASIO4all?

Greg
To your first question; yes, exactly!

I am recording through the UMC202HD. The Xenyx is just to mix all my sources down for monitoring. I do NOT have Asio4all on this machine. I ended up not using it on the old machine, as the Core Audio in Exclusive mode worked very nicely and had less latency than the Asio, and so I haven't installed it here. But, this machine is acting a bit different. I'll install it now and let you know how it works out.
Sweetwater Creation Station 450 (64GB RAM, 500GB SSD, 3 2TB HDDs, Windows 10 Home 64-bit), MX8, Studio One 4 Pro, Focusrite Clarett 2 Pre

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20903
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by Acoustica Greg » Mon May 09, 2016 10:28 am

Hi,

I'm not recommending ASIO4All. I recommend that you use the ASIO driver that was made for your interface: U-PHORIA UMC202HD downloads. It's generally always better to use the ASIO driver that was designed for your specific audio interface. The only reason I mentioned ASIO4All, which is just a generic ASIO driver, is that the Xenyx doesn't come with its own.

Try downloading and installing the latest audio drivers for your UMC202HD and then using ASIO mode.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

drumandstage
Posts: 102
Joined: Fri Jan 01, 2016 3:27 pm

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by drumandstage » Mon May 09, 2016 10:35 am

Acoustica Greg wrote:Hi,

I'm not recommending ASIO4All. I recommend that you use the ASIO driver that was made for your interface: U-PHORIA UMC202HD downloads. It's generally always better to use the ASIO driver that was designed for your specific audio interface. The only reason I mentioned ASIO4All, which is just a generic ASIO driver, is that the Xenyx doesn't come with its own.

Try downloading and installing the latest audio drivers for your UMC202HD and then using ASIO mode.

Greg
I installed the Interface drivers when I set the machine up. I'll try ASIO mode.
Sweetwater Creation Station 450 (64GB RAM, 500GB SSD, 3 2TB HDDs, Windows 10 Home 64-bit), MX8, Studio One 4 Pro, Focusrite Clarett 2 Pre

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20903
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by Acoustica Greg » Mon May 09, 2016 10:36 am

drumandstage wrote:I installed the Interface drivers when I set the machine up. I'll try ASIO mode.
Hi,

Did you install them from a CD? There might be newer ones on the web page.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

drumandstage
Posts: 102
Joined: Fri Jan 01, 2016 3:27 pm

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by drumandstage » Mon May 09, 2016 10:37 am

Acoustica Greg wrote:
drumandstage wrote:I installed the Interface drivers when I set the machine up. I'll try ASIO mode.
Hi,

Did you install them from a CD? There might be newer ones on the web page.

Greg
Web page. Also checked the firmware.
Sweetwater Creation Station 450 (64GB RAM, 500GB SSD, 3 2TB HDDs, Windows 10 Home 64-bit), MX8, Studio One 4 Pro, Focusrite Clarett 2 Pre

drumandstage
Posts: 102
Joined: Fri Jan 01, 2016 3:27 pm

Re: Track speed (not latency) issues.

Post by drumandstage » Mon May 09, 2016 10:51 am

PERFECT. Thanks! Btw, I got a drum sound like through EXdrummer2.
Sweetwater Creation Station 450 (64GB RAM, 500GB SSD, 3 2TB HDDs, Windows 10 Home 64-bit), MX8, Studio One 4 Pro, Focusrite Clarett 2 Pre

Post Reply