How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
Serpax
Posts: 19
Joined: Tue Jun 04, 2019 1:28 am

How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by Serpax » Sat Feb 01, 2020 11:29 am

Hi everybody,
I would like to know how to connect a sequencer vst to an audio track ?
By example, I take the sequencair which is a free sequencer from fullbucket (https://www.fullbucket.de/music/sequencair.html).
How to connect it to a hardware synth (I try to connect a behringer neutron to the sequencer) ?
In short, a little tutorial would be very nice.
Thank you very much in advance ?
Phil

r0bbie
Posts: 39
Joined: Wed Nov 01, 2017 6:51 pm

Re: How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by r0bbie » Sat Feb 01, 2020 9:29 pm

Hey Serpax,

Check into this VST, it's called MRecorder (https://www.meldaproduction.com/MRecorder). It's super simple and it's the easiest way to do what I think you are trying to do.

It helps me do this...Run Riffer (https://audiomodern.com/shop/plugins/riffer/) in a Virtual Instrument track and record whatever it plays. It will save the file as a WAV. Then you have to drag it back into the DAW and line it up.

Virtual Instrument Track > Your Sequencer > Add MRecorder as VST Effect. Hit Play/Record> Start sequence > Hit Record on MRecorder.

FWIW, I always seem to have to insert at least a blank midi clip into the lane for the lane to play.


You could try adding the sequencer AND the Neutron like so (and also use that MRecorder method). When I place an empty MiDi box into the lane and hit Play Riffer plays my TD3. If you try to just record that sound it won't. Again, have to use the MRecorder VST.
mixcraft9_S4LgnuH01X.png
mixcraft9_S4LgnuH01X.png (40.23 KiB) Viewed 428 times
Perhaps this helps!!!


P.S. Or, just go buy one of these :)

https://www.korg.com/us/products/dj/sq_1/ or https://www.arturia.com/keystep/overview
Last edited by r0bbie on Sat Feb 01, 2020 9:39 pm, edited 1 time in total.
Win 10/Ryzen 1800x/16GB 3200
Beringher UMC404HD Interface
Mixcraft 9 Pro Studio 452

Anorax
Posts: 1081
Joined: Mon Jul 18, 2011 7:58 pm

Re: How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by Anorax » Sat Feb 01, 2020 9:38 pm

I'm betting that Sequencair is recognized as a VST Instrument by Mixcraft, which means you can't put it on an audio track.

However, it sounds like you want to control a hardware synth with it, so you would want to put Sequencair on an Instrument track as the first "instrument", and then your Neutron as the second instrument - click on the <Select Synth> dropdown and scroll to the bottom to the External MIDI Devices list, and select your Neutron from there.

For me, I have the BlueARP arpeggiator plugin as my first "instrument", then the second instrument is my Behringer Model D:
2020-02-01 (1).png
2020-02-01 (1).png (49.8 KiB) Viewed 429 times
If you want to record the audio from your Neutron, then all you have to do is plug the audio output of the Neutron into your audio interface like you would any other instrument.
Last edited by Anorax on Sat Feb 01, 2020 9:46 pm, edited 1 time in total.

r0bbie
Posts: 39
Joined: Wed Nov 01, 2017 6:51 pm

Re: How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by r0bbie » Sat Feb 01, 2020 9:41 pm

Ha! Nice Anorax, beat me to my update. cheers

Totally gonna grab blueArp. never seen it before! :D
Win 10/Ryzen 1800x/16GB 3200
Beringher UMC404HD Interface
Mixcraft 9 Pro Studio 452

RaveyDavey
Posts: 48
Joined: Fri Aug 23, 2019 3:47 pm

Re: How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by RaveyDavey » Sun Feb 02, 2020 12:17 am

Robbie,

You might also want to check out randarp - https://www.codefn42.com/randarp/index.html

Serpax
Posts: 19
Joined: Tue Jun 04, 2019 1:28 am

Re: How to connect a sequencer vst to an hardware synth ?

Post by Serpax » Sun Feb 02, 2020 7:17 am

Hi everybody,
I would like to thank you for your help, which has been very precious to me. Without you, I would never have made it.
Thanks to Robbie for the "mrecorder" method. Without your help, I would have wondered why there was no sound!
And thanks to Anorax for the "general" connection method.
I see you have a Model-D and apparently it works well.
Mixcraft plants with my neutron. It remains blocked and I am forced to reboot the computer.
I tried with the Novation mininova, no problem.
It's not a big deal. Not being a fan of the neutron sound, I'm going to sell it and wait a bit to buy something else.
Anyway, thank you both again for your help which will serve me well in the future.
Serpax (Phil for friends)

Post Reply