Changing Tempo

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Changing Tempo

Post by Thecass » Tue Apr 21, 2020 7:53 am

Hi Guys,

I recorded a track with tons of audio mixed with Midi using MC9.

When I try and change the tempo the Audio goes out of sync.

I'm using the marker at 1 , then change tempo from 126 to 120 and the audio is all out of time.

Am I doing something Stupid ?

Many Thanks in advance .

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1590
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Changing Tempo

Post by Rolling Estonian » Tue Apr 21, 2020 7:59 am

Tempo automation.

https://youtu.be/rN0YZ6QQDao

M

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Tue Apr 21, 2020 8:05 am

Thank you so much, really appreciated

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1590
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Changing Tempo

Post by Rolling Estonian » Tue Apr 21, 2020 8:20 am

Thanks goes to bigaquarium for making the videos! He's got some great stuff on the Fans of Mixcraft YouTube page.

M
Last edited by Rolling Estonian on Tue Apr 21, 2020 9:08 am, edited 3 times in total.

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21025
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Changing Tempo

Post by Acoustica Greg » Tue Apr 21, 2020 9:06 am

Rolling Estonian wrote:
Tue Apr 21, 2020 8:20 am
Thanks goes to Oliver57 for making the videos! He's got some great stuff on the Fans of Mixcraft YouTube page.

M
Actually, that's one of bigaquarium's videos. :wink:
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1590
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Changing Tempo

Post by Rolling Estonian » Tue Apr 21, 2020 9:09 am

Edited accordingly. Sorry bigaquarium, and thanks again!

M

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Wed Apr 22, 2020 2:49 am

Hi Guys,

I've managed to drop the tempo a little but still not enough.

The time line is right down to the bottom with nowhere left to go.

Is there a way to make the time box bigger to give me more room to drop it.

Also I'm unable to edit parts as the demo shows. If I drop the time line all of the song is changed.

I was a cakewalk user for years and we could simply draw the time line.
Mixcraft seems to be a lot different.

Many thanks in advance.

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21025
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Changing Tempo

Post by Acoustica Greg » Wed Apr 22, 2020 1:48 pm

Hi,

You can go down to 40 BPM. Are you trying to go lower than that?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Thu Apr 23, 2020 7:36 am

I am Greg,

And I want to separate parts for different tempos

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21025
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Changing Tempo

Post by Acoustica Greg » Thu Apr 23, 2020 9:23 am

Hi,

40 BPM is as low as it goes. If you are doing MIDI, you could just space out the notes more.

What do you mean by "separate parts for different tempos?"

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Fri Apr 24, 2020 3:04 am

I have a section of the song at the end that's in a different timing to the rest of the song but I recorded to too fast.

Is there anyway of changing the tempo with using that line.

I've tried using the change tempo drop down but everything goes out of time when I do that

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21025
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Changing Tempo

Post by Acoustica Greg » Fri Apr 24, 2020 4:19 pm

Hi,

Have you tried adding a track marker set to the desired tempo?

Try updating to version 9.0 build 460.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Mon Apr 27, 2020 2:58 am

How do I do that ?

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21025
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Changing Tempo

Post by Acoustica Greg » Tue Apr 28, 2020 11:25 am

Hi,

Which one? Did you update to build 460?

To add a track marker, right-click in the time-line that runs across the top of Mixcraft's screen. Set the tempo, then click OK.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Thecass
Posts: 11
Joined: Fri Jan 10, 2020 3:15 am

Re: Changing Tempo

Post by Thecass » Mon May 04, 2020 4:47 am

Thanks Greg.

Post Reply