Melodyne 5 doesn't load

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
cholmes1977
Posts: 10
Joined: Thu Mar 15, 2018 8:48 am

Melodyne 5 doesn't load

Post by cholmes1977 » Thu May 28, 2020 8:23 pm

Any thoughts? Celemony updated and now Mixcraft can't find it. I added anything I could see labeled Celemony to the VST preference and that didn't help. Thanks All!

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1634
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by Rolling Estonian » Thu May 28, 2020 8:51 pm

When I opened Melodyne in the sound tab it automatically started the process and after I did install it closed MC, when I opened MC it was updated to 5.

M

User avatar
jlouvar
Posts: 1718
Joined: Wed Jul 24, 2013 4:56 pm
Location: California - USA
Contact:

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by jlouvar » Fri May 29, 2020 12:05 am

I just updated to Melodyne 5 and it seems to be working okay... It all happened for me just like it did for Rolling Estonian.
- Joe -

MX9PS, 64-bit, build 460. Windows 10, Intel i5, 64-bit, 1.8GHz, 8GB.
Reverbnation: https://www.reverbnation.com/joelouvar

cholmes1977
Posts: 10
Joined: Thu Mar 15, 2018 8:48 am

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by cholmes1977 » Fri May 29, 2020 7:24 am

Thanks guys! I'm using a 32 bit version of Mixcraft, that may be the issue on my end. I'll try using 64 and see if that helps.

User avatar
KDW
Posts: 3
Joined: Mon Dec 09, 2019 2:01 pm

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by KDW » Fri May 29, 2020 8:39 am

Just a short information:

Technical changes with Melodyne 5

Please note that due to Melodyne 5’s modernized software infrastructure, support for certain old standards has been discontinued. Those affected are:

VST 2 discontinued (VST 3 is still supported, as is AU)
RTAS discontinued (AAX is still supported)
Rewire discontinued
32-Bit-support discontinued (operating system and DAW must provide 64-bit support)
KDW

MC 9 Pro
Scarlett 18i8 2.gen., Scarlett Octopre, iConnectMIDI4+
Kawai MP7, Yamaha MODX 8, Yamaha SY22, EMU Protheus, Roland D-05, NI Maschine MK3
Cubase 9.5.50 Pro & 10.5 Pro, Dorico 3 Pro, WaveLab 10 Pro, Absolute 4, Melodyne Studio 4 ...

cholmes1977
Posts: 10
Joined: Thu Mar 15, 2018 8:48 am

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by cholmes1977 » Fri May 29, 2020 11:40 am

That was it thank you!

Frantiac
Posts: 89
Joined: Wed Dec 07, 2016 12:11 pm
Location: Valencia, Spain

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by Frantiac » Fri May 29, 2020 2:36 pm

Also, according to the Celemony website, it's only going to work with 64-bit Windows 10 "or higher"

I've tried to get it to work with Win7 x64 but I just get an error message telling me to contact Celemony.
ESI Maya 44e soundcard --> Intel G41M dual-core, 8 GB RAM --> Windows 10 Pro --> Mixcraft 9 Pro Studio (32-bit)

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21226
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by Acoustica Greg » Fri May 29, 2020 3:52 pm

Hi,

Contact them and see what they say.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Frantiac
Posts: 89
Joined: Wed Dec 07, 2016 12:11 pm
Location: Valencia, Spain

Re: Melodyne 5 doesn't load

Post by Frantiac » Sat May 30, 2020 3:50 pm

Melodyne 4 is more than enough for me so I'm not really bothered but for anyone that's interested here's the info. from their website:

For Melodyne 5 essential, assistant, editor and studio:

MacOS Intel Dual Core processor (Quad Core or better recommended), 4 GB RAM (8 GB or more recommended), macOS 10.12 or higher

WINDOWS Intel or AMD Dual Core processor (Quad Core or better recommended), 4 GB RAM (8 GB or more recommended), Windows 10 or higher,

ASIO-compatible audio hardware

Activation Computer-based or iLok USB dongle (2nd or 3rd generation), Melodyne essential only computer-based. Internet access is required for the first activation.

Interfaces Plug-in operation via VST3, AU or AAX. ARA integration with compatible DAWs, as set out in the section on DAW compatibility.

Technical changes with Melodyne 5:

Please note that due to Melodyne 5’s modernized software infrastructure, support for certain old standards has been discontinued. Those affected are:

VST 2 discontinued (VST 3 is still supported, as is AU)
RTAS discontinued (AAX is still supported)
Rewire discontinued
32-Bit-support discontinued (operating system and DAW must provide 64-bit support)
ESI Maya 44e soundcard --> Intel G41M dual-core, 8 GB RAM --> Windows 10 Pro --> Mixcraft 9 Pro Studio (32-bit)

Post Reply