TASCAM US16X8 and delay in recordings

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
matchu
Posts: 12
Joined: Sat Jul 11, 2020 9:06 pm

TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by matchu » Fri Jan 01, 2021 10:34 pm

Help. I can't track anything with this issue. my recordings are delayed when they are tracked. I know what latency is and this isnt it. I hear everything fine in the headphones, but after recording, the tracks are off.

here is an example.

I turn on the metronome. Arm a track with a mic.
I place my headphones near the mic to record the metronome as it plays during recording. When I play back the recording, the recorded metronome click is delayed.

on playback, i keep the metronome on, and hear the live metronome along with my recorded metronome. The two are not matched or even close. when I zoom in to see the wave, I see that the recorded click was recorded after the metronome, the effect sounds like a slap delay.

I cant track anything. everything sounds off like i have no timing.

Mixcraft 9. Windows 10. tascam us16x8 with uptodate drivers.

Drdish007
Posts: 182
Joined: Sat Feb 02, 2019 8:07 pm
Location: Tecumseh, ON, Canada

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by Drdish007 » Mon Jan 04, 2021 8:22 pm

Hi,
You should be able to hear the metronome while recording your instruments . I use this when I start recording a price. I can hear the metronome in my headphones along with the instrument I am recording. I can also have the metronome active when playing back what was recorded.
Hope this was helpful.

- Myran
Mixcraft9RS(469)64Bit, Win. 10 64Bit, Intel i5 @ 3.20GHz, ssd 250GB(os),1TB hdd(library audio),1TB hdd (recorded audio),Nvidia GeForce1050i video,16GB RAM,Focusrite 18I20 2nd gen usb,Motu 5 ch.midi interface, D5,U220,Keystation88,B4000+,Leslie,Rhodes73mk1

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21640
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by Acoustica Greg » Wed Jan 06, 2021 3:51 pm

Hi,

Are you using ASIO mode in Mixcraft's Sound Device preferences? Are you using Mixcraft 9.0 build 469?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

matchu
Posts: 12
Joined: Sat Jul 11, 2020 9:06 pm

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by matchu » Sat Jan 16, 2021 10:42 pm

Acoustica Greg wrote:
Wed Jan 06, 2021 3:51 pm
Hi,

Are you using ASIO mode in Mixcraft's Sound Device preferences? Are you using Mixcraft 9.0 build 469?

Greg
I am using ASIO mode and Mixcraft 9, but I dont know anything about build. Please enlighten me. And thank you.

matchu
Posts: 12
Joined: Sat Jul 11, 2020 9:06 pm

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by matchu » Sat Jan 16, 2021 10:45 pm

hearing the metronome is not the issue. the issue is that the track plays back my recording at a delay.
If I record the click by placing the mic near my headpones, everything sounds fine but when I play back the recording of the click along with my live click, the two don't match. it sounds like a slap delay effect. So, when I track guitar to the metronome and a drum look, my playback of the guitar sounds delayed.

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1748
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by Rolling Estonian » Sun Jan 17, 2021 7:09 am

Recording the metronome from the headphones into a mic is causing your delay.

M

User avatar
Mark Bliss
Posts: 7082
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by Mark Bliss » Sun Jan 17, 2021 8:00 am

Still dont understand why one would do that. But it would multiply the latency each trip, so yeah-I would expect a noticeable delay doing that.
For example if it was 10ms each way, you would get ten out, ten in, and ten back in for thirty, etc.
I suspect the buffers/latency might also be set to less than optimal.
Stay in tune, Mark

My SOUNDCLOUD Page

matchu
Posts: 12
Joined: Sat Jul 11, 2020 9:06 pm

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by matchu » Sun Jan 17, 2021 9:19 pm

OMG.

nobody is understanding my issue.
the recording of the metronome through the mic and headphones is just something I do to prove my point. Lets forget that for now.

In reality, if I record myself hitting a drum or hitting the mic along with the metronome from Mixcraft, Once I go to the DAW and listen to the results, I hear a noticeable delay. It is as if I have horrible timing and cannot hit a drum to the beat. When I zoom in on the wave files, the beats recorded on the mic visibly display after the beat. the wave peak is after the beat. so when you listen along with the metronome, my recorded drum hit sounds as if i hit the drum slightly too late. the result is i cannot record anything live to the click track.

GovernmentMule
Posts: 357
Joined: Thu Oct 30, 2014 3:58 pm

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by GovernmentMule » Mon Jan 18, 2021 4:33 am


I am using ASIO mode and Mixcraft 9, but I dont know anything about build. Please enlighten me. And thank you.

What are your sample rate and buffer settings in Preferences on your ASIO device?

Glaw
Posts: 102
Joined: Mon Apr 18, 2011 8:19 pm

Re: TASCAM US16X8 and delay in recordings

Post by Glaw » Mon Jan 18, 2021 1:50 pm

matchu wrote:
Sun Jan 17, 2021 9:19 pm
OMG.

nobody is understanding my issue.
the recording of the metronome through the mic and headphones is just something I do to prove my point. Lets forget that for now.

In reality, if I record myself hitting a drum or hitting the mic along with the metronome from Mixcraft, Once I go to the DAW and listen to the results, I hear a noticeable delay. It is as if I have horrible timing and cannot hit a drum to the beat. When I zoom in on the wave files, the beats recorded on the mic visibly display after the beat. the wave peak is after the beat. so when you listen along with the metronome, my recorded drum hit sounds as if i hit the drum slightly too late. the result is i cannot record anything live to the click track.
Hello my friend, I understand your issue since I had exactly the same problem back when I owned a Tascam US16x8. The bad news is, nobody ever came up with a solution so I had to sell it. This issue has never happened to me with any other interface I have used (like 4 so far).
I tried everything they told you. Nothing works.

Post Reply