Pianissimo Tuning

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

cyeutter
Posts: 11
Joined: Fri Oct 14, 2016 4:37 pm

Pianissimo Tuning

Post by cyeutter » Sat Aug 28, 2021 10:34 pm

Sorry if this has been asked before. I can't get search to work.
I'm trying to add a Pianissimo track to an existing recording. The recording is from a cassette take and is not tuned to standard 440 making Pianissimo out of tune with it. Of all the Pianissimo setting, I don't see a tune option. Is there one and if so, can you point me to it? I don't want to re-pitch the recording to match the piano. Thanks in advance. -Craig

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Sat Aug 28, 2021 11:58 pm

Hi
You could just repitch the piano.. Select the clip, open the sound tab and the notes can be adjusted up or down in semi tones.
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

cyeutter
Posts: 11
Joined: Fri Oct 14, 2016 4:37 pm

Re: Pianissimo Tuning

Post by cyeutter » Sun Aug 29, 2021 3:13 pm

Thank you Trevor for the reply. Unfortunately the difference between the recorded pitch and the piano pitch is less than a semitone. Probably a few cents. I may need to use another piano if pianissimo is not tunable. Thank you though.

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22071
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by Acoustica Greg » Mon Aug 30, 2021 9:11 am

Hi,

You transpose by a fractional amount, like 0.3 or 0.7 if you want.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Mon Aug 30, 2021 9:31 am

Acoustica Greg wrote:
Mon Aug 30, 2021 9:11 am
Hi,

You transpose by a fractional amount, like 0.3 or 0.7 if you want.

Greg
Oh? How do you do that? Tried on mine and it reverts back to 0.0. Can't get it to do anything other than a semi tone at a time. :roll:
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22071
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by Acoustica Greg » Mon Aug 30, 2021 9:44 am

I just typed it in?
Fractional semitone
Fractional semitone
fractionalsemitone.png (15.32 KiB) Viewed 426 times


We used to suggest this all the time for the 432 Hz people.
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Mon Aug 30, 2021 10:39 am

mmmm - yes, I can type it in, but if I hit 'enter' it returns to 0.0. Also, just leaving it as typed doesn't alter the pitch - I tried 0.9 as an example. :roll:
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22071
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by Acoustica Greg » Mon Aug 30, 2021 10:44 am

Hi,

Um, you're not entering a comma instead of a period over there in the UK, are you?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Mon Aug 30, 2021 10:59 am

Nope Greg - definitely a period on either the main keyboard or the numerical keyboard.
Could be a UK thing? Can anyone else try?
It displays as it should - 0.3 but reverts to 0.0 when you hit 'enter'
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22071
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by Acoustica Greg » Mon Aug 30, 2021 11:02 am

Hi,

No space after the minus sign?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

User avatar
Mark Bliss
Posts: 7149
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: Pianissimo Tuning

Post by Mark Bliss » Mon Aug 30, 2021 11:58 am

Wasnt there an old build with that bug Greg?

I havent used that function in a while, will test later Trevor. 8)
Stay in tune, Mark

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Mon Aug 30, 2021 12:04 pm

Thanks Mark - I have the latest (build 469)
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 22071
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by Acoustica Greg » Mon Aug 30, 2021 1:30 pm

Hi,

If I put a space after the minus sign (like in your example), it goes back to 0.0.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Check out our Mixcraft University 101 video tutorials.

User avatar
outteh
Posts: 3651
Joined: Wed Dec 12, 2012 12:23 pm
Location: San Antonio, TX

Re: Pianissimo Tuning

Post by outteh » Mon Aug 30, 2021 1:54 pm

Use your mouse after typing in 0.whatever. Point the mouse outside the box. Don’t use the enter key. :D

User avatar
trevlyns
Posts: 2853
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: Pianissimo Tuning

Post by trevlyns » Tue Aug 31, 2021 1:59 am

Greg: That 'minus' was meant to be a 'dash' to separate the two parts of the sentence :D So I did not enter '-0.3' but rather '0.3'
Tom: Tried that but it also doesn't work. And again, leaving it as 0.9 (almost a semi tone) it does not alter the pitch at all.
Maybe a bug, or just the UK keyboard :roll:
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member
Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 - 2500 CPU@ 3.30 GHz; 4 GB RAM
Sample Projects: https://soundcloud.com/user-207376906

Post Reply