No acoustica studio drums

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

User avatar
Noel Felix Tamayo
Posts: 22
Joined: Sun Oct 13, 2013 2:52 pm

No acoustica studio drums

Post by Noel Felix Tamayo » Tue Oct 15, 2013 7:23 pm

Hi there, i downloaded mixcraft 6 trial and fell in love with it so i purchased the 60 day extension(plan on going PRO for christmas :D ), anyways since ive been messing around with all the different vst ive noticed that i can choose acoustica studio drums from the vst instrument list, but there isnt any edit option, sounds or kits to choose from. I see the dll in the vst folder but for some reason mixcraft cant see it. Please help, i need drums!! :shock:

User avatar
trevlyns
Posts: 2555
Joined: Sun May 06, 2012 1:59 am
Location: Wiltshire, UK
Contact:

Re: No acoustica studio drums

Post by trevlyns » Tue Oct 15, 2013 8:40 pm

Hi and welcome!

Once you have set up studio drums as a virtual instrument track, just double click in the track itself to bring up the MIDI editor.
Keep on trackin'

Trevor
Official OFC™ Founding Member

Win 10 64 bit; MX9 Pro; Intel core i-5 @ 3.30 GHz; 4 GB RAM
I started out with nothing - and still have most of it left! - Seasick Steve

User avatar
fredfish
Posts: 1365
Joined: Sun May 23, 2010 12:57 pm
Location: Colchester, Essex, UK

Re: No acoustica studio drums

Post by fredfish » Wed Oct 16, 2013 12:36 am

Also if you click on the "Musical Typing" option (this is available in the same dialogue that you used to select studio drums) you can use the keyboard to tap in the drums. If you have an external MIDI keyboard you can also use that.

You might be interested in downloading some MIDI drum patterns - for example the people at www.oddgrooves.com have a load of free General Midi drum patterns that work fine with studio drums. You can use them as starting points and then edit the patterns using the method that Trevor mentions.

To use them you just load the MIDI pattern into a track and then make sure that the instrument on that track is set to Studio drums.

Let us know how you get on!

Cheers

John

User avatar
Noel Felix Tamayo
Posts: 22
Joined: Sun Oct 13, 2013 2:52 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by Noel Felix Tamayo » Wed Oct 16, 2013 1:17 pm

Thanks guys for the quick responses. Ive got drums now, and i am happy :P. You guys are awesome, proud to be part of the mixcraft community. Peace :D

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20911
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: No acoustica studio drums

Post by Acoustica Greg » Wed Oct 16, 2013 1:23 pm

Hi,

You might also want to check out Chris's Mixcraft Mini-Tip on Acoustica Studio Drums.

Greg

hpharley90
Posts: 36
Joined: Sat Sep 12, 2015 3:07 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by hpharley90 » Sat Sep 12, 2015 4:20 pm

an old thread but I'm having the same issue....

I click Acoustica Studio drums but no edit button comes up and nothing happens....you can see in attachment what it looks like..
thanks..This is my first post and I hope I can get some help..

Rich
mixcraft 6.jpg
mixcraft 6.jpg (69.67 KiB) Viewed 3709 times

User avatar
Mark Bliss
Posts: 6754
Joined: Fri Jan 20, 2012 3:59 pm
Location: Out there

Re: No acoustica studio drums

Post by Mark Bliss » Sat Sep 12, 2015 5:23 pm

Hi Rich

What you describe is normal. There is no edit button because there is no GUI for this instrument. Mixcraft itself is your interface for Studio Drums.

Go back to track view and double click on the beginning of the track. The sound tab opens with the piano roll setup with a template for the drums. You can use the virtual keyboard function, a midi keyboard or controller, etc to input MIDI data.
Stay in tune, Mark

My SOUNDCLOUD Page

User avatar
Rolling Estonian
Posts: 1539
Joined: Sun Jan 11, 2015 9:42 am
Location: MD/DC

Re: No acoustica studio drums

Post by Rolling Estonian » Sun Sep 13, 2015 5:38 pm

If you're looking for a free drum kit vst, this one's pretty good.

http://www.powerdrumkit.com/

M

hpharley90
Posts: 36
Joined: Sat Sep 12, 2015 3:07 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by hpharley90 » Wed Sep 30, 2015 1:09 pm

Thank you Mark for that and sorry for the late response.

In the post a couple posts above mine by Greg he has a link for Chris's (Mixcraft Mini - Tip on Acoustica Studio Drums)

On that video he is adding cymbals and maybe toms and I don't have any of that...how come I can't do that?

That is why I thought there should be an edit button..

Thanks
Rich

User avatar
Rik
Posts: 38
Joined: Thu Aug 06, 2015 2:27 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by Rik » Wed Sep 30, 2015 1:35 pm

If memory serves, he is using the omni sampler in that video and adding the drum sounds as samples.
you select the omni sampler instead of the studio drums then add the drum sounds via the edit button.
There IS method in my madness! At least, that's what I tell everyone. :lol:

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20911
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: No acoustica studio drums

Post by Acoustica Greg » Wed Sep 30, 2015 1:45 pm

hpharley90 wrote:Thank you Mark for that and sorry for the late response.

In the post a couple posts above mine by Greg he has a link for Chris's (Mixcraft Mini - Tip on Acoustica Studio Drums)

On that video he is adding cymbals and maybe toms and I don't have any of that...how come I can't do that?

That is why I thought there should be an edit button..

Thanks
Rich
Hi,

Which preset are you using?

Greg

Image

hpharley90
Posts: 36
Joined: Sat Sep 12, 2015 3:07 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by hpharley90 » Wed Sep 30, 2015 1:53 pm

I'm tried using 0:0 studio drum kit just like in the video.......but I did try all of them in drop down menu and the same thing...nothing...if you see in my screen capture in the above post you can see which preset was selected...

User avatar
Juno
Posts: 523
Joined: Wed Jun 12, 2013 8:42 am
Location: Amsterdam, Nederland

Re: No acoustica studio drums

Post by Juno » Wed Sep 30, 2015 2:08 pm

I think maybe the Sound Tab is where you gotta go? Add the Studio Drums VSTi as you do, doubleclick in the track to create a clip, select it, and go to the Sound Tab.
sound tab drums.jpg
sound tab drums.jpg (330.99 KiB) Viewed 3609 times
We the undersigned being of sound mind hereby do declare:
'We henceforth pledge ourselves unto the power of the Upper Air'
Doesn't that sound simply super
Zeppelin visions of the future
Of course we all know very well it wouldn't work but what the hell

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 20911
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: No acoustica studio drums

Post by Acoustica Greg » Wed Sep 30, 2015 2:13 pm

Hi,

And if you're in step editor mode, you can click to add a part of the drum kit that's not shown.

Greg

Image

hpharley90
Posts: 36
Joined: Sat Sep 12, 2015 3:07 pm

Re: No acoustica studio drums

Post by hpharley90 » Wed Sep 30, 2015 2:40 pm

Juno wrote:I think maybe the Sound Tab is where you gotta go? Add the Studio Drums VSTi as you do, doubleclick in the track to create a clip, select it, and go to the Sound Tab.
sound tab drums.jpg

that's what I was looking for..thanks so much...

Post Reply