Odd noise at start of mp3 mixdowns

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Chris, Acoustica Eric, Acoustica Dan, Acoustica Greg

Post Reply
Peeb
Posts: 23
Joined: Wed Jan 08, 2014 8:24 pm

Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Peeb » Sat Feb 28, 2015 12:20 pm

Clip sounds just fine in mixcraft, but when I mix it down to mp3, I get a weird sound at the beginning of the clip. Right at the VERY start there's just this odd orchestral 'doink' for a second. Here's an example:

https://soundcloud.com/peeb13/march-1-2015

How do I NOT do this?

Peeb
Posts: 23
Joined: Wed Jan 08, 2014 8:24 pm

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Peeb » Sat Feb 28, 2015 12:36 pm

Problems does not replicate when mixing down to wav, by the way.

User avatar
AHornsby
Posts: 1169
Joined: Thu Dec 04, 2014 7:42 pm
Location: NE Oklahoma

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by AHornsby » Sat Feb 28, 2015 1:55 pm

Peeb wrote:Problems does not replicate when mixing down to wav, by the way.
How do you know this? (The only way to tell is to inspect the *.wav waveform.) It's a normal thing to allow 2 seconds of silence on a track prior to any sound signals. You might try adding some space at the beginning of your tracks and then render.

(Having noticed that effect too, sometimes, I have had similar problems and hack at things until I usually find out that it's something I did inadvertently. :) )

Peeb
Posts: 23
Joined: Wed Jan 08, 2014 8:24 pm

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Peeb » Sat Feb 28, 2015 8:39 pm

AHornsby wrote:
Peeb wrote:Problems does not replicate when mixing down to wav, by the way.
How do you know this? ... )
I know because I can hear it when I make mp3 files, but I cannot hear it when I use the exact same mixcraft project and make wav files.

In hindsight, the sound it pretty much identical to the last second of the recording, as if the 'loop function were engaged and sounding for a milisecond before starting over.

Why would that be? Same in both mixcraft 6 and 7 btw.

Peeb
Posts: 23
Joined: Wed Jan 08, 2014 8:24 pm

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Peeb » Sat Feb 28, 2015 8:46 pm

Eureka! It WAS the loop setting. When I disengage this, the mp3 mixed down normally.

This seems to be a bug- but it is easily avoidable now that I know what to do.

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21014
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Acoustica Greg » Mon Mar 02, 2015 10:17 am

Hi,

MP3 files make terrible loops. This is because the MP3 format allows for other data in the header of the audio file. This is why Mixcraft comes with Ogg Vorbis loops. Your best bet for loops are WAV files if file size isn't a concern or Ogg or WMA if you want compressed files.

Greg

Peeb
Posts: 23
Joined: Wed Jan 08, 2014 8:24 pm

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Peeb » Sun Mar 08, 2015 11:21 am

Acoustica Greg wrote:Hi,

MP3 files make terrible loops. This is because the MP3 format allows for other data in the header of the audio file. This is why Mixcraft comes with Ogg Vorbis loops. Your best bet for loops are WAV files if file size isn't a concern or Ogg or WMA if you want compressed files.

Greg
I've been exporting to either wav or ogg with fine results!

Anorax
Posts: 1081
Joined: Mon Jul 18, 2011 7:58 pm

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Anorax » Sun Mar 08, 2015 12:04 pm

Greg, does FLAC /Ogg FLAC allow looping in the manner that vorbis or wav does?

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21014
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Acoustica Greg » Mon Mar 09, 2015 9:35 am

Hi,

Ogg does. I don't know about Flac. My guess is that they would loop well. MP3 is kind of an old and messy format. It just also happens to be one of the most widely used and supported formats.

Greg

ben808
Posts: 1
Joined: Mon Mar 23, 2020 6:16 am

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by ben808 » Mon Mar 23, 2020 6:19 am

I have had the same issue and discovered that the playhead should be returned to the start of the track before mixing down, then the noise at the start is not there, it's like an echo of wherever the playhead is at which is why for me it seemed fairly random and non-reproducible.

Hope this helps someone! :)

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 21014
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Odd noise at start of mp3 mixdowns

Post by Acoustica Greg » Mon Mar 23, 2020 9:44 am

Hi,

That shouldn't make any difference. Make sure you've got version 9.0 build 452 or higher.

For anyone experiencing this problem, read this post.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Post Reply