Soundtoys vst2 plugins display issue

Support and feedback for Acoustica's Mixcraft audio mixing software.

Moderators: Acoustica Dan, Acoustica Greg, Acoustica Chris, Acoustica Eric

Post Reply
User avatar
Ian Craig
Posts: 850
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Ian Craig » Tue Dec 03, 2019 9:07 pm

There is a few display problems loading vst3s and some with vst2s (I logged a bugfile about Soundtoys vst2 plugins when using the tweak button in them causing the lower half of the plugins to disappear, then collapse when switched off - I logged it on November 28th, it was assigned to Russ Cary - No response in regard to it being fixed as yet, which is annoying as I just purchased their upgrade bundle as well as the upgrade to Mixcraft 9 - so please get it sorted out someone, thanks)
Mixcraft 9 Pro Studio Build 436 (64bit)
AMD Ryzen 8 Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Behringer UMC22 (Audio Interface)

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 19818
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Acoustica Greg » Tue Dec 03, 2019 9:49 pm

Hi,

Do they do the same thing in Mixcraft 8?

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

User avatar
Ian Craig
Posts: 850
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Ian Craig » Wed Dec 04, 2019 4:03 am

No. Obviously not, it was an upgrade, if they had done that in Mx8 I wouldn't have bought the upgrade as it prevents adjusting the plugins' parameters.
I'll test them all later, I have to go the bank as I've become overdrawn (for the first time) and if I don't get down there before 4pm (11am now) I'll be charged for the unarranged overdraft.
Mixcraft 9 Pro Studio Build 436 (64bit)
AMD Ryzen 8 Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Behringer UMC22 (Audio Interface)

User avatar
Ian Craig
Posts: 850
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Ian Craig » Wed Dec 04, 2019 8:28 am

Okay, it is listed as Bug 11569
Every Soundtoys plugin which has an expanding window (such as the 'Tweak' window) suffers from the same disappearing act when the Mixcraft Audio Control window is used, but does not when used within the Soundtoys Effect Rack in Mixcraft 9 64 bit in Windows 10. The Soundtoys Effect Rack only seems to be available with the Soundtoys complete bundle and obviously complicates screen usage significantly, which makes this a significant issue. I don't know if expanding window systems of other manufacturer's plugins have the same problem.
I made a silent video showing the problem across most of the Soundtoys plugins
https://youtu.be/s3UIrfBNzIU
...
Hopefully that is clear and requires no further explanation :D
...
Feature request - please add a function to the collections list that mean when a plugin is selected from a list that when the plugin is changed to another selected plugin, the drop-down plugin selector primarily the list that the previous plugin was selected from. This would be a great time saver. As the video above shows it is extremely laborious trying to find even the plugin that is currently selected from the plugin drop-down selector list as it defaults to base level every time. Thanks
Mixcraft 9 Pro Studio Build 436 (64bit)
AMD Ryzen 8 Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Behringer UMC22 (Audio Interface)

User avatar
Thomas
Posts: 296
Joined: Thu May 24, 2018 2:54 pm

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Thomas » Wed Dec 04, 2019 9:32 am

I've had my fair share of VST3 plugins that did not display correctly. It's hard to say where the bugs lie, in the host or the plugin. It's why I don't install VST3s anymore.

In this case Ian, I've replicated your experiment with Soundtoys with VST2. And I'm afraid it's not limited to Soundtoys either. I found the same strange behavior with the MJUC compressor.

The workaround for now would be to use the tweak button (or whatever expands the GUI) first and then midi/audio control drop down.
EDIT: or... after setting up audio/midi controller, close the drop down before expanding the plugin.
-Tom
Mixcraft 8 Pro Studio 64-Bit
Windows 10 64-Bit
AMD Athlon II X4 645 3.1 GHz 10GB Ram 7200RPM? HDD
Behringer UMC404HD v4.59 interface

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 19818
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Acoustica Greg » Wed Dec 04, 2019 10:19 am

Hi,

Okay, so it's related to the new Audio Control / MIDI Control / LFO interface. Definitely a good bug. Thanks for reporting this!

By the way, Russ fixed your kaleidoscope bug in build 438 (which isn't available yet).

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

User avatar
Ian Craig
Posts: 850
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Ian Craig » Wed Dec 04, 2019 10:47 am

Thomas wrote:
Wed Dec 04, 2019 9:32 am
In this case Ian, I've replicated your experiment with Soundtoys with VST2. And I'm afraid it's not limited to Soundtoys either. I found the same strange behavior with the MJUC compressor.
I thought as much :)
Thomas wrote:
Wed Dec 04, 2019 9:32 am
The workaround for now would be to use the tweak button (or whatever expands the GUI) first and then midi/audio control drop down.
EDIT: or... after setting up audio/midi controller, close the drop down before expanding the plugin.

Interesting, closing it down first didn't actually occur to me, thanks for the suggestion Thomas. I'll give it a try later :D
Acoustica Greg wrote:
Wed Dec 04, 2019 10:19 am
By the way, Russ fixed your kaleidoscope bug in build 438 (which isn't available yet).
Greg

Great news, thanks Greg. I'll look forward & backwards to it (at the same time, of course) :D
Mixcraft 9 Pro Studio Build 436 (64bit)
AMD Ryzen 8 Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Behringer UMC22 (Audio Interface)

User avatar
Thomas
Posts: 296
Joined: Thu May 24, 2018 2:54 pm

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Thomas » Wed Dec 04, 2019 3:35 pm

You're welcome Ian. It's just a workaround until the full fix is in.
-Tom
Mixcraft 8 Pro Studio 64-Bit
Windows 10 64-Bit
AMD Athlon II X4 645 3.1 GHz 10GB Ram 7200RPM? HDD
Behringer UMC404HD v4.59 interface

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 19818
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Acoustica Greg » Fri Dec 06, 2019 12:59 pm

Hi,

This will be fixed as of build 438 or higher.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

User avatar
Ian Craig
Posts: 850
Joined: Sun Jan 22, 2017 7:15 pm
Location: Belfast, Northern Ireland, UK
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Ian Craig » Fri Dec 06, 2019 4:17 pm

Great :D When is it likely to appear ?
Mixcraft 9 Pro Studio Build 436 (64bit)
AMD Ryzen 8 Core 3.0 GHz,
2TB SSD etc, 40GB RAM,
Windows 10 Professional
Behringer UMC22 (Audio Interface)

User avatar
Acoustica Greg
Posts: 19818
Joined: Wed Mar 01, 2006 5:30 pm
Location: California
Contact:

Re: Soundtoys vst2 plugins display issue

Post by Acoustica Greg » Fri Dec 06, 2019 4:25 pm

Ian Craig wrote:
Fri Dec 06, 2019 4:17 pm
Great :D When is it likely to appear ?
Hi,

If the wind is fair, there will be a beta build this weekend.

Greg
Mixcraft - The Musician's DAW
Give it a try here: http://acoustica.com/mixcraft/
Check out our Mixcraft University video tutorials.

Post Reply